Deze tips helpen u om het sporten vol te houden

Iedereen zal het wel herkennen: de ene dag is de motivatie om te trainen beter dan de andere dag. Op sommige dagen kan het ook best wat moeite kosten om u ertoe te zetten. U kunt nog wel honderd andere dingen bedenken om te doen. Daarom deze blog met een aantal tips om u te helpen om het trainen op regelmatige basis vol te houden. Want regelmaat is heel belangrijk bij het trainen van het lichaam. Door consistentie bouwt u conditie en spierkracht op!

  1. Plan uw sportmomenten in 📅

Iets wat goed werkt is altijd op hetzelfde moment een training doen. Bijvoorbeeld in de ochtend. Hoe vaker u dit doet, hoe meer het routine zal worden en hoe minder moeite het zal kosten om u tot de training te zetten. Mocht het voor u onmogelijk zijn om elke week op hetzelfde tijdstip te trainen, kunt u ook aan het begin van de week vast uw momenten inplannen. Dan maakt u als het ware een afspraak met uzelf, en kunt u daar eigenlijk niet onderuit 😉

En hierbij nog een extra tip: verzin alvast een back-up plan voor als de planning toch anders loopt. Dan komt u er nog minder makkelijk onderuit. Als u gepland had om te gaan wandelen maar het regent, verzin dan iets waardoor u toch in beweging komt. Dus leg bijvoorbeeld een regenpak klaar, of verzin iets om binnen te doen.

 

  1. Zoek iemand om samen mee te sporten 🤝

Samen sporten is altijd leuker. Door een afspraak met iemand te maken is de kans groter dat u er ook aan toekomt. Ook kan een sportmaatje u motiveren om meer uw best te doen. Let er wel op dat het niet te gezellig wordt en u niet aan trainen toekomt 😉

 

  1. Loop niet te hard van stapel 🥵

In de eerste maanden is het verleidelijk om heel fanatiek te beginnen met sporten. Dat lijkt te zorgen voor het snelste resultaat. Maar uiteindelijk is daardoor de kans ook groter dat het op den duur lastiger wordt om vol te houden. Het is beter om uw lichaam even de tijd te geven om aan de belasting te wennen, zodat de spieren ook voldoende kunnen herstellen en daardoor ook beter kunnen groeien, en om een ritme te vinden wat u altijd kunt volhouden. En zo is de voortgang ook duurzamer!  

 

  1. Zorg voor voldoende afwisseling 🥳

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het trainen niet saai wordt. Blijf uzelf uitdagen door regelmatig van oefeningen te wisselen. Het is goed om een bepaalde periode dezelfde oefeningen te blijven herhalen om steeds beter te worden in de oefeningen, maar op den duur is het ook nodig om de spieren weer te prikkelen met andere oefeningen. Een andere warming up of cooling down kan ook weer nieuwe prikkels geven.

 

  1. Bepaal een “hoger doel”. Wat vind u belangrijk in het leven? 🙏

Waarom wilt u eigenlijk fysiek fit blijven? Wat vindt u echt belangrijk in het leven? Wat is uw zingeving? En hoe draagt uw fysieke fitheid bij aan het leven dat u wilt leven? Houdt uw hogere doel voor ogen. Hier een mooi inspiratie filmpje.

 

  1. Stel vervolgens haalbare (kleine) doelen 🎖️

Nu u weet wat uw “hogere doel” is, kan het enorm helpend zijn om kleine haalbare stappen/doelen te stellen. Dit helpt om gemotiveerd te kunnen blijven trainen. Doelen kunnen bijvoorbeeld zijn: makkelijker de trap op en af kunnen lopen, een X aantal kilometer achter elkaar kunnen wandelen, zelf de boodschappen kunnen tillen, enzovoort. Zo lang de doelen haalbaar zijn, zorgt dit weer voor extra motivatie als het u lukt! Het kan dan ook helpen om dit voor uzelf bij te houden.

 

  1. Wees niet te streng voor uzelf ☝️

Soms komt het voor dat u een weekje niet toekomt aan trainen, door verschillende redenen. Maar dat hoeft niet altijd erg te zijn. U kunt het trainen dan gewoon weer oppakken als het lukt, en dan weer rustig opbouwen. Door de lat niet te hoog te leggen, is het ook makkelijker en leuker om vol te houden. Iedere stap is er weer één.

Gratis Online Training

Gratis
5/5

Wat onze leden over ons zeggen: