Iedereen ervaart wel eens stress

Iedereen ervaart wel eens stress, of dat nu kortdurende stress of langdurende stress is, u heeft het vast wel eens meegemaakt. In zekere mate is stress gezond. Het maakt ons alert en zorgt dat we snel en adequaat kunt handelen. Als we bijvoorbeeld een belangrijk gesprek hebben of snel moeten reageren, kan kortdurende stress best handig zijn!

Maar als deze stress langer blijft aanhouden dan nodig, dan wordt het langdurende stress genoemd. Langdurige stress heeft op den duur negatieve effecten op ons lichaam en geest. Maar dat hebben we vaak pas te laat door…

Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor stresspreventie. En dat is maar goed ook, want stress wordt tegenwoordig ook een steeds groter probleem! Steeds meer mensen kampen met overspannenheid of een burn-out. Stress is uiteraard niet hetzelfde als een burn-out, maar er zijn wel overeenkomsten. En te veel stress kan op den duur wel leiden tot een burn-out.

Het is dus van belang om uw stress en stressreacties te leren herkennen en te weten wat u daartegen kunt doen. In deze serie over stress omschrijven wij hoe u stress kunt herkennen samen met tips om hiermee om te gaan.

Thema 1: Piekeren

Door bepaalde gebeurtenissen in uw leven kunt u gaan piekeren. U kunt dan last hebben van onrust in uw lichaam en in uw hoofd. U ervaart dan mogelijk stress. Het kan op zo’n moment moeilijk zijn om u ergens voor in te zetten en u te concentreren. Dit is een reactie van stresshormonen die uw lichaam dan aanmaakt. 

Het is goed om in zo’n situatie erachter te komen waar de stressreactie vandaan komt. Wat is de oorzaak van het piekeren? Bedenk wat u kunt doen aan deze oorzaak. Kunt u de oorzaak aanpakken door hem te veranderen of te verwijderen?  

Even de tijd nemen voor een ademhalingsoefening kan u tevens helpen om weer rustig en helder te worden. Kijk op onze Instagram pagina voor een voorbeeld van een oefening waarmee u het piekeren kunt verminderen.