Deze 6 oefeningen voorkomen een zwakke core

Belangrijke oefeningen voor een betere core stability (en om lage rugpijn te voorkomen/verzachten)

Het is altijd belangrijk om de spieren in de romp te trainen. De romp is het centrum van het lichaam, en is betrokken bij bijna alle bewegingen!

Een goede rompstabiliteit (core stability) heeft veel voordelen. Het zorgt voor een betere houding tijdens alledaagse activiteiten, het lichaam wordt sterker én het zorgt ervoor dat de belasting beter wordt verdeeld. Dat laatste kan helpen om rugklachten te verminderen of te voorkomen!

Wij hebben 6 oefeningen op een rijtje gezet die u kunt doen voor een betere core stability. U kunt de oefeningen thuis op een sportmatje doen. Als u de oefeningen regelmatig doet (zo’n 2-3 keer per week) zult u het verschil merken. Luister naar uw lichaam, zorg dat u de lage rug en de nek niet forceert, en bouw het vooral rustig op!

  1. Lage buikspieren: luchtfietsen

Ga liggen op de rug. Span de buikspieren aan, duw de onderrug in de mat. Maak met de benen een fietsbeweging in de lucht. 

  1. Schuine buikspieren: benen opzij zakken

Ga liggen op de rug, met de benen gebogen in de lucht. Leg de armen naar opzij. Laat de benen langzaam één kant op zakken, tot ongeveer halverwege. Span de lage buikspieren aan, en haal de benen terug naar het midden. Wissel dan van kant.

  1. Bilspieren, lage buikspieren en lage rugspieren: rugbrug

Ga liggen op de rug. U kunt eventueel een elastiek over de heupen heen vasthouden, maar het kan ook zonder. Duw de onderrug in de mat, dus span de lage buikspieren aan, en duw dan de heupen omhoog in de lucht.

  1. Buikspieren: schuine plank

Verplaats u naar de zij, steunend op de knie en elleboog. De benen zijn hierbij gebogen. Strek de bovenste arm omhoog. Houd dit enkele seconden vast en wissel dan van kant.

  1. Rugspieren: superman variatie

Ga zitten op handen en knieën. Zet een hand achter uw hoofd. Beweeg de elleboog en de knie (gekruist) naar elkaar toe, en strek ze daarna uit. Wissel dan van kant.

6. Rugspieren: halve cobra

Ga liggen op de buik, met uw armen langs uw lichaam. Strek uw bovenlichaam omhoog en strek tegelijk uw armen naar achteren omhoog. Laat vervolgens uw armen weer zakken.

Veel succes met oefenen!

Als u vragen heeft over een bepaalde oefening, kunt u een mail sturen naar info@vitaaloudworden.com 

Meer weten over het verlies van spiermassa? Neem dan deel aan onze gratis training 👇